Minden ami természet

Minden ami természet

Furcsa hangok

2024. augusztus 23. - Jochan

Furcsa hangok a világon

      Időnként felröppennek hírek arról, hogy furcsa hangokat lehet hallani, ami nem mindennapos, sőt, igen vészjósló. Több elképzelés is van ezzel kapcsolatban, de megnyugtató válasz ez idáig nincs. A hangok bárhol fellelhetők a világon, sőt, még hazánkban is hallható volt több alkalommal is. Az ok ismeretlen. Vannak, akik azt mondják, hogy a repülők hangját lehet hallani. Aki már hallott ilyet, egyértelműen kijelentheti, hogy repülő ilyen néha szabályos hangot nem ad ki. Nem beszélve arról, hogy ez nem kis területet érint, illetve a repülők hangja csak néhány kilométerről hallható. A következő elképzelés a tengermozgás, illetve a tengerek, óceánok hullámzása, hullámverése. Ennek egy szépség hibája van, hogy nem csak tenger, illetve óceánok partján, illetve annak közelében lehet ezt a hangot hallani, hanem a szárazföld belsejében is. Szóba került a fölcsuszamlás. Igaz, ez a jelenség is hatalmas robajjal jár, de aránylag rövid ideig tart. Nem beszélve arról, hogy az ilyen vidékektől messze is lehet hallani. A meteorok feltűnése, és a légkörbe kerülése alkalmával elég ritkán hallani hangjelenséget. Nincs kizárva, de az időtartam igen rövid, amíg egy meteor átsuhan a légkörön. Az erős szél, és annak hangja egy kicsit közelebb van ehhez a jelenséghez, de a szélnek igen jellegzetes és folyamatos hangja van. Aztán az égzengés is szóba kerülhet. Ebben is van egy szépséghiba. Ott is hallani, ahol nincs semmilyen mennydörgés. Röviden ezek a jelenségek kerültek szóba egy, illetve több cikk kapcsán. Tudom, lehet sokkal több és extrémebb is, de ez innentől kezdve a fantázia témaköre. A magam részéről egy teljesen más elméletet szeretnék elmondani. A Föld kialakulása után az egyes földrészek, óceánok úgynevezett kéreglemezeken pihentek meg. A későbbiekben ezek a lemezek elkezdtek vándorolni, ezt a jelenséget nevezzük kéreg- mozgásnak. A lemezek mentén árkok, repedések, torlódások, gyűrődések alakulnak ki. Ennek oka a lemezek saját mozgása. Az ábrán lehet látni ezeknek a mozgásoknak az irányát. Ezek a mozgások okozzák azt, hogy a földrészek vándorolnak. A mozgás alkalmával hol közelednek, hol távolodnak egymástól. Ez a mozgás hasonló a világegyetemben megfigyelhető csillagok saját mozgásához.

     A Földön 7 nagylemez, és 6 kisebb lemez van mozgásban állandóan. Valószínűsíthető, hogy ezeknél sokkal több kisebb kéreglemez is van, melyek folyamatos mozgásban vannak. A földrengések éppen ott pattannak ki ahol ezek a lemezek találhatók, illetve ahol ezek a lemezek találkoznak, összeérnek. Az én elképzelésem itt találkozik ezen kis kitérő után. A lemezek, ahogy látható, az egész Földön megtalálhatóak. Azt gondolom, hogy a különleges hangokat ezek a kéreglemezek adják ki akkor, amikor olyan feszültség alakul ki, ami már hallhatóvá válik. Talán egy szemléltetés. Amikor két rozsdás lemezt, aminek azért van vastagsága is, egymással szembe tolunk nagy erővel, valamelyik lemez elhajlik, és vagy fölé kerekedik a másiknak, vagy alá. Mivel a rozsdás felület nem egyenletes, így nem simán, hanem szaggatottan tud egymáson elcsúszni. Sőt! Amikor a két erő közül az egyik gyengébbnek bizonyul, erőlködik, felhalmozódik benne a mozgási energia, és hirtelen változtat irányt. Ekkor alakul ki földrengés. A talaj kövekből, igen kemény sziklákból, és más összetevőkből áll. Egyszóval nem egyenletes felületű. Könnyen el lehet képzelni azt az állapotot, amikor ezek a lemezek súrlódnak, és ezzel együtt igen furcsa, szinte földön kívüli hangot hallatnak. Ezeket a hangokat lehet hallani időnként a világ különböző pontjain, éppen ott, ahol a lemezek között feszültség alakul ki. Nagyon erősen hangsúlyozom, hogy ez egy saját elképzelés. Lehetne azt mondani, hogy a föld alól hogy lehet hangokat hallani? Egy földrengés alkalmával sok esetben felszíni torzulások is kialakulnak. Repedések, kiemelkedések, hasadékok is keletkezhetnek. Még valami. Egy személyes tapasztalat. Ez idáig az Alföld homokos területén laktam. Aztán a sors úgy hozta, hogy egy kissé dimbes-dombos területen lakom most. Egy teljesen véletlen folytán a telek kissé lejtős oldalán lépkedtem, amikor igen furcsa hang ütötte meg a fülemet. Mivel eső után volt, így csizmában voltam. Azt hittem, hogy a csizma adja azt a furcsa hangot. Amikor tovább léptem, ismét hallottam egy igen érdekes hangot. Teljesen olyan volt, mint a mennydörgés. Mivel a lábam alól jött, így egy kicsit félelmetes is volt, de egyben valami érdekesség is. Sőt! Kissé felugrottam a levegőbe, és visszaesve még erősebben lehetett hallani a villámszerűen futó hangokat. Olyan erős volt, hogy telefonnal fel lehetett venni a morajlást. Kicsit belegondolva, a sok eső okozta ezt a hanghatást egy felülről jövő nyomás miatt. A talaj lazábbá vált, így a talaj, a víz együttes hatása adta ezt a hangot. A nyomás a testsúlyom volt. Ezt már több alkalommal is megtapasztaltam. A hanghatás, a hang időtartama, erőssége, hangszíne nagyon változó. Egy közös van benne, az igen furcsa, és félelmet keltő hang. Hogy mi a valódi oka ezeknek a hangoknak, azt még nem tudni. A kérdőjel a fejünk fölött van.

A bejegyzés trackback címe:

https://klima-eghajlat.blog.hu/api/trackback/id/tr4718472219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása