Minden ami természet

Minden ami természet

Co2

2024. augusztus 18. - Jochan

Szén-dioxid

    Az emberi élet három alapvető eleme: a talaj, az iható víz, és az oxigén. Ha valamelyik hiányzik, akkor az élet nem sokáig tart. Korábban jelentek meg filmek, melyekben bemutatták, hogy mi lesz, ha nem lesz elég szárazföld, mi lesz, ha nem lesz elegendő energia, mi lesz, ha nem lesz elegendő iható víz. Érdekes, hogy egy elemet kifelejtettek. Emberek háborúznak majd ezekért a nélkülözhetetlen anyagokért. Hogy miért? Mert egyre kevesebb lesz belőlük. A talaj esetében tengerszint emelkedéséből adódó szárazföldek eltűnése, az élelmiszerek hiánya, az iható vizek esetén a gleccserek, jégtakarók hihetetlen gyors olvadása következtében az édes víz eltűnése, az energia hiánya esetén az emberek egymással szembeni háborúskodás. Alapvetően mindegyik tétel erőszakhoz fog vezetni, hiszen ezek nélkül nincs élet. Az egyre nagyobb viharok, az egyre nagyobb szelek, az egyre szélsőségesebb időjárás komoly károkat és aggodalmat kelt. Aztán jönnek olyan hírek, melyek jégkorszakról, túlmelegedésről, járványokról, stb. szólnak. Sajnos elég nehéz megjósolni, illetve kimutatni, hogy mi várható. Ma már nem lehet meghatározni szinte semmit pontosan. Ez abból adódik, hogy az éghajlat túlnőtte azt az állapotát, amikor mérések által meg lehet mondani az időjárási helyzeteket. Ma már nincs ilyen forgatókönyv. A megfelelő tudományág is elismeri, hogy képtelenség előre megmondani, mi várható a légkörben, amely kihat mindenhova. Ma már az egyes évszakok, éghajlati övek teljesen másképpen működnek, mint korábban. Vajon ennek mi lehet az oka? Ezt bizonyára már nagyon sokan tudják, hiszen rengeteg hír jelenik meg róla. A légkör bizonytalan viselkedése. És mi okozza a légkör bizonytalan viselkedését? Igen, pontosan a légkörbe juttatott töméntelen mennyiségű szennyező anyag. Ennek egyik, és talán legfontosabb eleme a szén-dioxid. Érdekes módon a légszennyezettség méréskor, ami korábban nagyon jól működött, a szén-dioxid értékeket nem mérik. Érdeklődtem ez után, és igen érdekes válaszokat kaptam. Az egyik ilyen, hogy „hát az mindig is itt volt a légkörben”. Ezen alaposan meglepődtem, pedig mindennek a forrása a szén-dioxid feldúsulása a légkörben.

     A diagramon a ppm azt jelenti, hogy egymillió részecskéből hány részecske a szén-dioxid. Ez 2023-ban 423,68 darab. Ez csak a szén-dioxid, mely mellett sok más egyéb szennyező anyag is megtalálható. Így ki lehet jelenteni, hogy a légkör egyre inkább hígul, ami az oxigén csökkenését eredményezi.

     Ez a gáz, a szén-dioxid okozza a légkör melegedését. Szokták mondani: globális felmelegedés. Bizonyára mindenki megtapasztalta már, hogy moziban, színházban, értekezleteken egy idő után „nehézzé” válik a levegő. Ez az állapot nem más, mint az emberek által kilehelt szén-dioxid feldúsulása a teremben. Ilyenkor ki kell nyitni az ablakot, mert komoly egészségügyi gondot is jelent. Na, ezt nem mérik, holott egyre több van a levegőben. Egy fontos dolog sok más egyéb mellett. A levegő nem azonos az oxigénnel. A levegő egy keverék, az oxigén pedig egy éltető elem. Az emberi egyszerre 0,5 liter levegőt szív be. Ebből 1,05 deciliter az oxigén. Percenként 1 liter oxigénre van szüksége a szervezetnek, hogy jól működjön. Ez a minimum.

      Ma már mindenért fizetünk. Élelmiszerért, iható vízért, energiáért. Csak egy érdekes kérdés. Lehet, hogy egy idő után az oxigénért is fizetni kell? /Csak zárójelben említem, hogy van már olyan automata, ahol oxigént árulnak/. Csak gondoljunk bele. Igaz, hogy évezredekben gondolkodva, de az ember abban az időben semmiért nem fizetett. Lehet, hogy furcsa az összehasonlítás, de így van. Ma már semmi sincs ingyen. Ezt a szót el kell felejteni. Innen válik kicsit érdekessé a dolog. Napvilágot látott egy érdekes hír, miszerint a szén-dioxid csak bizonyos töménységi szint felett káros. Ez az érték 4500-5000 ppm-es értéknél van. Ilyen szinten okoz egészségügyi károsodást. Újabban ez az érték 950-1000 ppm-es érték között mozog. Mivel ma már szinte semmi sem biztos, így a mai ütemet tekintve érdemes rátekinteni a diagramra.

     Itt lesz fontos szerepe az új mérésnek. Ugyanis előre láthatólag, ha ilyen ütemben nő a szennyezés, akkor már 2060 előtt a levegő olyan telített lesz szén-dioxiddal, amelyik már az egészségre ártalmas. Kicsit, ha távolabbra gondolunk, és követve az ember gondolkodását és gonoszságát, könnyen elképzelhető, hogy nagyüzemileg fogják árusítani az oxigént, hiszen ártalmas lesz. Sőt! Igen, de honnan veszik majd az oxigént? Hát persze a levegőből. Ez azt eredményezi, hogy még jobban csökken a levegő oxigén tartalma. Ha továbblépünk, mert az ember ilyen, akkor egyre több oxigént fognak kivonni, mondván, hogy majd újratermelődik. A baj az, hogy nem lesz, ami termelje. Bekövetkezik egy olyan állapot, amikor ténylegesen nagymértékben csökken a levegő oxigénszintje, ami azt is eredményezi, hogy a felszíni vizek egyre jobban fognak párologni, mivel csökken felettük a nyomás. Így hatalmas mennyiségű víz kerül a légkörbe, ami igen nagy viharokat fog generálni. A károk beláthatatlanok lesznek. Gondoljunk a most pusztító tornádókra vagy ciklonokra. Ezek a mostani éghajlati viszonyok közepette alakulnak ki. Mi lesz, ha a jelenlegi viharok erősségének az 50-60-szorosa pattan ki. Belegondolni is szörnyű. Ez egy jövőkép. Ne legyen így. Vigyázzunk Földünkre. Nincs más lehetőség.

   Egy kicsit még érdemes tovább fokozni a dolgokat. Általában csak az energiahordozók által keletkezett szennyezéssel foglalkoznak. Mivel szén-dioxid a téma, így kövessük le az útját tüzetesebben. A fosszilis energiahordozók által a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyisége 2023-ban 40,9 gigatonna volt. Viszont van még más is. Az üdítőitalok, a sör, az ember, az állatok szintén szén-dioxidot termelnek. Ha az összes szén-dioxid kibocsátást vesszük, akkor adjuk össze.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klima-eghajlat.blog.hu/api/trackback/id/tr418469011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása