Minden ami természet

Minden ami természet

Tűrőképesség

2024. augusztus 03. - Jochan

A természet tűrőképessége

   Sokféle adat, információ került már napvilágra, és valószínűsíthetem, hogy még nagyon sok meg fog jelenni az elkövetkezendő időkben. Biztos, hogy fontos olyan dolgokat leírni és közzé tenni, amelyek immár milliárdokat érintenek. A Föld lakossága meghaladta a 8 milliárd főt. Ez nagyon sok. Az ezzel járó terhek most csapódnak le igazán. Most már mérhetően nagy változások zajlanak a szárazföldeken, a vizekben és a légkörben. Rengeteg adat került a kutatók, szakértők, tudósok birtokába. Nagyon sok elmélet, kimutatás, várható változások láttak már írott formában napvilágot. Megvannak az egyes értékek, azokon történő változások leírása. Magyarul, szinte minden információ megvan ahhoz, hogy a további időkben még több káros anyag kerüljön bármelyik közegbe. Látjuk, érezzük, tapasztaljuk a változásokat. Jó lenne már igazából tenni is valamit. Amikor arról van szó, hogy az emberiség fennmaradása a tét, akkor nem hinném, hogy túlságosan sokat kellene gondolkodni. Vagy mégsem? Az érdek lendület tovább rontja a helyzetet? Az egyes szennyeződéseket, melyet az ember okozott és okoz, a természet próbálja kijavítani. Erre is van példa. Egyet viszont nem szabad elfelejteni. Mindennek megvan a tűrőképessége. Nem volna szabad addig várni, míg ez a tűrőképesség már nem működik, és a Föld természetes öntisztulása megáll. A túlzott szennyezés miatt nem képes megújulni. Fogynak a mezőgazdaságilag megművelhető területek, fogy az iható ivóvíz mennyisége, erőteljesen változik az éghajlat, a légkörbe kerülő káros anyagok rontják a levegő tisztaságát, egyre több hulladék kerül a természetbe, egyre nehezebb az emberek élelmezése, nőnek a konfliktust okozó problémák, egyre nagyobb a természet okozta veszélyeztetés miatti elvándorlás. Ez csak néhány a sok közül, amit rövid időn belül meg kellene oldani. Vajon számíthatunk erre? A legfontosabb, hogy a biológiai sokféleség megmaradjon, az éghajlatváltozás miatti elvándorlás okozta konfliktus megoldódjon, megmaradjon az élelmiszer biztonság, megmaradjon a fenntartható fejlődés, megmaradjon az emberek egészsége, megmaradjanak a vizek, a szárazföldek és a légkör kedvező állapota, megmaradjon környezetünk tisztasága.

A Föld lakossága

8,1 milliárd fő

A Föld légkörének emelkedése 1880-tól

3,46 Celsius fok

A szálló por mennyisége

felbecsülhetetlen

A klímaváltozás okozta katasztrófák száma 2009-2023

37627

A természeti katasztrófák miatt elvándoroltak száma 2000-től

450 millió

Az üvegházhatású gázok mennyisége, csak szén-dioxid

40,6 gigatonna/év

 

    Látható, hogy a legfontosabb adatok növekednek. Vajon meddig képes a Föld az egyensúlyt fenntartani? Nagy kérdés. Még ma is igen sokan akadnak, akik azt vallják, hogy  nincs semmi baj, minden rendben van. A szomorú az, hogy ezt tudósok állítják. Valamit nem értek, lehet, hogy csak én. Ha egyszer olyan adatok látnak napvilágot, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy jelentős változások vannak folyamatban, és ezek az idő előrehaladtával növekedni fognak, akkor miért állítják az ellenkezőjét. Nem kell kutatónak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy 60 év alatt jelentős változás állt be. Most vagy nem akarják bevallani, vagy túl sok pénz forog kockán. Azt kell mondani, hogy ezt a gyönyörű bolygót csak egyszer lehet tönkretenni. Nincs több esély. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klima-eghajlat.blog.hu/api/trackback/id/tr4918459717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása