Minden ami természet

Minden ami természet

Ezt mindenkinek tudnia kellene

2024. június 01. - Jochan

Ezt mindenkinek tudnia kellene

   

    Nyolc pont, amit be kellene tartani, illetve be kell tartani a következő időszakokban. Ez már nem vicc. Olvassa el mindenki figyelmesen. Nemcsak magunkról van szó, sőt, egyáltalán már nem rólunk szól ez a dolog, hanem a fiaink, lányaink, unokáinkról. Ez lebegjen mindenki szeme előtt. Bolygónk jövőjéről van szó, és arról, hogy lakható teret adjunk át az utódainknak.

  1. Már a következő évtizedben meghaladjuk az 1,5 Celsius fokos globális felmelegedést, de még tudjuk stabilizálni az éghajlatot. /már túlléptük az 1,5 Celsius fokot. 1,78 Celsius fok az érték/

Saját vélemény: bár én nem rendelkezem olyan eszközökkel és olyan szakértőkkel, akik erre a másfél fokos globális felmelegedésre azt mondják, hogy stabilizálni tudják. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy hiába születtek komolynak mondott nemzetközi megállapodások, a szén-dioxid kibocsátás nemhogy csökkent, hanem még nőtt is. Nem beszélve arról, hogy éppen az energiaválság következtében most helyezik üzembe a fosszilis tüzelőanyagokat égető erőműveket. Ez azt eredményezi, hogy még inkább elősegítik a Föld melegedését. Az érdekek még mindig jobban dominálnak, mint a józan ész. Én azt olvasom ki, hogy a 2030-as évtizedet említik a választóvonalnak, ahol ennek a stabilizációnak létre kellene jönnie. Az én véleményem, hogy sajnos nem fogják tudni stabilizálni az éghajlatot.

  1. Miattunk válik egyre szélsőségesebbé az időjárás.

Saját vélemény: ez a megállapítás tökéletesen igaz. Ugyanis az ipari forradalom korában indult el a légkör szennyezése. Nem lett volna ezzel semmi baj, csak a nagy kibocsátó intézményeknél komoly szűrőberendezéseket kellett volna alkalmazni, meggátolva a vég nélküli szén-dioxid légkörbe juttatását. Az ember tette azzá a bolygót, amivel most szembesül. Tönkretettük.

  1. A hatások már ma a bolygó minden pontján érezhetőek, és egyre súlyosabbak.

Saját vélemény: valóban ma már mindenhol érezhető a komoly változás. A gleccserek olvadása, az óceánok és tengerek vizének melegedése, az aszályos területek kiterjedése, a sarki területeken a zöld alga megjelenése, a sarkkörön túli extrém hőmérsékletek jelenléte, a hőhullámok gyakorisága és hossza, a folyók, patakok, tavak kiszáradása, a mezőgazdasági területek kiszáradása veszélyezteti a mezőgazdasági termesztést. A súlyosság abban van, hogy egyre gyorsabb ütemben történnek az események, melyek folyamatosan bővülnek és sűrűsödnek. Az iható víz csökkenése, a termőtalaj lepusztulása, az emberek egészségére gyakorolt hatások növekedése, az óceánok, tengerek savasodása, a légkör oxigéntartalmának csökkenése.  

  1. Az elszaladó klímaváltozás életveszélyes viszonyokat és tömeges kihalásokat hozhat.

Saját vélemény: a klímaváltozás okán emberek milliói, tízmilliói kezdenek elvándorolni szülőhelyükről. Az ok az élhetetlen környezet. Ez azokon a területeken, ahová vándorolnak, életveszélyes állapotokat alakít ki. Az adott területen a megemelkedett élelmiszerfogyasztás, új betegségek kialakulása. A megváltozott éghajlati viszonyokat az állatvilág nem tudja azzal a sebességgel követni, ahogy a változás beáll, ezért a kihalás veszélye fenyeget igen sok fajt. Ezzel párhuzamosan viszont új, veszélyesebb fajok is kifejlődnek, melyek annak előtte azokon a területeken egyáltalán nem voltak jelen. Ez a növényvilágra is értendő.

  1. Gazdaságilag is megérné a klímaváltozás mérséklésébe fektetni.

Saját vélemény: a gazdasági folyamatokba tökéletesen be lehetett volna illeszteni a légkör védelmére vonatkozó teendőket. Az egyszerűbb megoldást választották az emberek. Minél kevesebb befektetéssel, minél nagyobb hasznot termelni. Ez jelentkezik a mai gazdaságon. Nyilván a klímaváltozást csökkenteni lehet a megújuló energiaszektor megoldásainak alkalmazásával. Ez az energiaszektor gazdaságilag is megoldható olyan módon, hogy igen kis csökkenés jelentkezik csak. 

  1. Alkalmazkodnunk kell a már elkerülhetetlen változásokhoz

Saját vélemény: ha már változás, akkor alkalmazkodás. Sajnos ez a legfontosabb, és egyelőre a legkézenfekvőbb gyors megoldás. Mivel jobb körülményekre hamarosan nem kerül sor, így azt kell kihasználni, ami van, illetve, amit lehet. Az alkalmazkodás minden szektorra érvényes. Az embereknek tudomásul kell venni, hogy a változás elkerülhetetlen, sőt, már benne is vagyunk. Nem beszélve arról, hogy egyre inkább növekszik ennek intenzitása. A most meghozott intézkedések hatására csak hosszú évek múlva kerülhet sor.

  1. A világnak lenne pénze a klímaváltozás megállítására, csak át kellene csoportosítani a befektetéseket

Saját vélemény: igen régi téma ez. Valóban pénz lenne rá, de a döntéshozók még mindig képtelenek megfelelő alternatívát letenni az asztalra, vagy ha ez sikerül, akkor azokat be is kellene tartani. Összefogással, és pénzek okosabb használatával megoldható sok minden. A klímaváltozás is talán. Azért írom, hogy talán, mert tökéletesen nem vagyok meggyőződve erről.  

  1. Egyéni és rendszerszintű cselekvés – mindkettőre szükség van

Saját vélemény: ez a megállapítás is tökéletesen igaz. Az első lépésként az emberek fejében kellene tudatosítani, hogy mi várható, ha így haladnak tovább az események. Addig, amíg nincs környezettudatos viselkedés, addig nincs semmi. Mindenki elgondolkodhat azon, hogy hová viszem a szemetet, mit tüzelek el, mennyire figyelek oda az energiahasználatra, mennyire figyelek oda a vízhasználatra, mennyire figyelek oda a környezetemre. E mögött nagyon sok minden van, amit az emberek legtöbb esetben nem is gondolnak. Ez az egyéni cselekvés. A többi a rendszerszintű cselekvés, mely szinte ugyanaz, mint az előbb említett, csak jóval nagyobb mértékben.

Forrás: a felsorolt pontok Másfél fok cikke nyomán az IPCC jelentése /kivonat/

A bejegyzés trackback címe:

https://klima-eghajlat.blog.hu/api/trackback/id/tr8218418955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása