Minden ami természet

Minden ami természet

Extrém viszonyok

2024. szeptember 17. - Jochan

Extrém hőmérsékleti esetek

    Sajnos egyre inkább tapasztalható, hogy olyan szélsőséges hőmérsékleti viszonyok alakulnak ki, melyek már veszélyesek mindenkire és mindenre. Ezek a mért értékek messze túlmutatnak a normális kereteken. Szokták mondani, hogy ez nem is olyan szélsőséges, hiszen régen is voltak kiemelkedő hőmérsékleti különbségek. Ez valóban így van. A különbség ott van, hogy ezek az anomáliák olyan időszakban, helyeken alakultak, alakulnak ki, ahol az nem egészen megszokott, és nem csak egy alkalommal, hanem tartósan. Csak egy példát említek. Ma már teljesen elfogadott, hogy hőhullámok alakulnak ki, vagy a sivatagban havazik. Már arra sem lehet fogni, hogy a kommunikáció, a hírek nem jutnak el mindenhova, vagy csak késve. A 90-es évektől annyira megszokott és természetes a világháló használata, hogy szinte a minden napok részévé vált. A történések percek alatt bejárják a világot. Sőt! Ma már a telefonoknak köszönhetően szinte mindenhonnan tudósítanak. De térjünk vissza az extrém hőmérséklethez. Mikor beszélünk erről a hőmérsékletről? Akkor, amikor a hőmérő higanyszála túllépi a 35 Celsius fokot. Számomra az eddigi legmegdöbbentőbb hőmérsékleti anomália térképe.

Akárhogy is nézzük, ez már ténylegesen és tartósan elgondolkodtató. Nagyon itt az ideje, hogy valami megváltozzon, mert a természet alaposan kezd eltorzulni.

2019.május 12. Montijo, Portugália 35,5 Celsius fok Ész: 38,7 fok Nyh. 8,9 fok

2019.május 12. Kojnas, Oroszország 31,2 Celsius fok Ész: 64,7 fok Kh. 47,5 fok

2019.július 25. Geilenkirchhen, Németország 40,5 Celsius fok Ész: 51,5 fok Kh: 7 fok

2019.július 25. Helsinki-Vantaa, Finnország 29,6 Celsius fok Ész: 60,1 fok , Kh: 24,9 fok

2019.január 02. Sonndalsora, Norvégia 19 Celsius fok Ész: 62,6 fok Kh: 8,5 fok

2020.február 06. Seymour-sziget, Antarktisz 18,3 Celsius fok.

2021.június 24. Fülöpháza 40 Celsius fok Ész: 46,8 fok Kh: 19,4 fok

2021.június 29. Lytton, Canada, 49,6 Celsius fok. Ész: 50,2 fok Nyh.: 121,5 fok

    A felsoroltak közül kettőt szeretnék kiemelni. Az Antarktisz 18,3 Celsius fokos, és a Kanadai 49,6 Celsius fokos hőmérsékletet. Ez számomra döbbenet. Ráadásul Kanadában három egymást követő napon emelkedett 40 Celsius fok fölé. Ez már extrém hőhullámnak is megfelel. Sajnos, a következmények nem maradtak el. Semmilyen élő szervezet nincs ráállva ilyen magas hőségre, főleg nem közel az Északi sarkkörhöz. 

   Itt egy kis összehasonlítás azonos hónapban, a különböző helyeken mért hőmérsékletek között. Az egyes településeken a hőfokok átlagban vannak megadva. Azt hiszem ez egyáltalán nem gátja annak, hogy belássuk, hatalmas változások alakulnak ki, és még ennél is szélsőségesebb helyzetek fognak kialakulni a jövőben.  

 

Extrém hőmérsékletek és változások

      Nem tudok napirendre térni a fölött, hogy az ember ennyire felelőtlen. Olvasom a híreket, tanulmányokat, adatokat, elemzéseket. Egy valami nagyon is kitűnik belőlük. Fogalmuk sincs az íróknak, hogy mit állítanak. Itt is igen erősen jelentkezik a bizonytalanság. Talán nem kellene. A különböző viszonyítási alapok, összehasonlítások, az átlagok átlagai számok százalékban, grafikonon. Ezekből kiolvasni igazából pontosan nem lehet semmit. Az előrejelzések egyre bizonytalanabbak. Nem csoda. A döbbenet az, hogy még most sem hiszik el azok az emberek a változásokat, akik maguk is szakemberek, hozzáértők. Vagy mégsem? Már ezt is el lehet képzelni. Ugyanis a számok makacs dolgok. A mérések úgyszintén. A magyarázat viszont lehet teljesen eltérő. Attól függ, ki milyen érdekeket képvisel. Sajnos, de ezt kell mondani. Nem a döntéshozók, akik képtelenek jó döntéseket hozni, szenvedik meg a változások okozta tragédiákat, hanem a közemberek. Szomorú, hogy több ezer állítólagos szakértő nem tud megfelelő döntéseket hozni. Bár valamit kitalálnak, de nem tartja be senki. A klímavédelem gyakorlatilag nulla. Ha lenne valamilyen foganatja, akkor már valami elindult volna, de éppen az ellenkezője zajlik. A fosszilis energia felhasználás ismét előtérbe került, ami még jobban elősegíti a légköri változásokat. Csak egy kérdés. Mi kell ahhoz, hogy ténylegesen komolyan vegye mindenki a globális felmelegedést, és a vele járó immár nagyon is tapasztalható katasztrófákat? Itt főleg azokra gondolok, akik tehetnének azért, hogy elég sok minden megváltozzon annak érdekében, hogy kedvező fordulatot vegyen az éghajlatváltozás. Ha még lehet.

2022-es év

Norvégia, Saltdal 31,6 Celsius fok

Finnország, Vihti Maasoja 31,4 Celsius fok

Olaszország, Róma 40,7 Celsius fok

Tunézia, Medenine 47,8 Celsius fok

    Miképpen jelentkezik a változás konkrét adatok formájában? Azt hiszem, sok magyarázni való nem szükséges. A természet ma már önállóan nem tud megújulni. Bár nagyon sok tudós, szakértő, hozzáértő ember mondja azt, hogy a természet igenis meg tud újulni. Rossz hírem van. Ha eddig ez nem jelentkezett, akkor ezután már biztos nem fog. Nevezetesen, hogy kedvező irányba forduljon a klíma. Ugyanis egyre romlanak az adatok. Egyre szélsőségesebb időjárási helyzetek alakulnak ki, oly annyira, hogy nem lehet előre jelezni az időjárást. Sok esetben ennek igen nagy jelentősége lenne. Akár a mezőgazdaság területén, akár turizmus területén, akár az emberi tevékenységek bármilyen területén. Sőt! Ma már egyértelművé vált, hogy amennyivel emelkedett a légkör szén-dioxid tartalma, annyival csökkent a légkör oxigén mennyisége. Ugyanis a levegő egyik fontos alkotó eleme az oxigén.

    Az oxigén fogyása komoly gondot jelent. Meg kell jegyeznem, hogy rohamosan nő a légkörben a metán nevű gáz. A fagyott talaj olvadása során hatalmas mennyiségű metán szabadul fel. Ide kell még sorolni az emberi tevékenység során keletkezett metánt, valamint a Föld állatállománya által termelt metánt. Mindkettő komoly tétel a légkört illetően. Ahogy korábban feltettem a kérdést, hogy adatok formájában mit jelent a globális felmelegedés. Íme, a diagram megmondja.

    Mindazért a változásokért, ami eddig bekövetkezett, és a továbbiakban, ami be fog következni, és ami egyre erősödni fog /ha minden így marad/ az alábbi két diagram ad magyarázatot. Nem volna szabad ennyire félvállról kezelni a klímakérdést. Tudom, nagyon sokat beszélnek éppen erről a témáról, és talán sokan már eléggé unják, de úgy érzem, nem eleget beszélnek róla. Ki, mit tehet azért, hogy valami pozitív változás induljon el? Ha csak abból indulunk ki, hogy a családok életében különböző minőségű hulladék keletkezik, és azokat megfelelő módon kezelik, akkor már elértünk valamit. Ha bárhová elmegyünk a világban, és mindenhol azt az elvet követjük, ami otthon történik, nevezetesen szemetünket megfelelően kezeljük, akkor már megint tettünk egy lépést bolygónk védelmében. Milyen szép is lenne, ha így történne. Sajnos az ember kivetkőzik magából, ha kikerül a természetbe, ha eljut bárhová a világban. Természeti látnivalókat, strandokat, műemlékeket, és más látnivalókat zárnak be, mert az ember gondoskodott arról, hogy azon a helyen szemét halmozódjon fel. Magam részéről ezt egyáltalán nem értem. Otthon meg tudja tenni, máshol már nem? Vagy én értékelem az embereket környezettudatos polgárokká? Nagyon rendet kellene tenni a fejekben, hogy mindenki megfelelően odafigyeljen a környezetére, mert másképpen nem lesz sokáig élhető bolygónk. Erős szavak? Talán. De nézzünk körül. Szinte minden pusztul. Ezek közül a három legfontosabb a talaj, a víz, a légkör. Ezek nélkül nincs élet. Na, éppen ezt akarjuk teljesen tönkretenni. Ilyen a XXI. század embere? Igen, ilyen. Szomorú ezt kimondani, de ezt látom. A nemtörődömség, a szemét, az erőszak, a gyűlölet. Ez uralja manapság az emberiséget. Ezt aztán szépen megfejelik a természeti katasztrófák. Összeáll egy eléggé zavaros, zűrös, problémás világ. El kellene kezdeni egy jobb világot építeni addig, amíg nem késő.

    Így a végére még valami. Az emberiség rohan a saját elpusztítása felé. Gondoskodik arról, hogy egyre szennyezettebb környezetben éljen. Nem sok gondot fordít erre, sem gondolatban, sem tettekben. Nézzünk körül. Egyre inkább elterjed az erőszak, a gyűlölet, a bizonytalanság, a bizalmatlanság. A hazugság olyan méreteket öltött, hogy már senki nem tudja, mi a valóság. Egy álomvilág, egy illúzió mentén él az ember. Sajnálatos módon ez a magatartás mindent átsző. A hétköznapi ember semmi mással nem találkozik, csak az álságos dolgokkal. A fiatalok eltorzult világnézete, a felnőttek gyűlölködése. Az emberek tudatlansága magával hozza felelőtlenséget és a közömbösséget. Ez oda vezet, hogy egyáltalán nem foglalkozik a környezetével, és szennyezi azt. Az emberek fejében kellene nagyon hamar megváltoztatni a gondolatokat és a világképüket, ha van. Nagyon szomorú, de az látszik, hogy az emberek nem törődnek kellőképpen azzal, hogy mi történik a bolygónkon. A veszteségek már így is nagyon nagyok. Sokkal komolyabban kellene hozzáállni ahhoz, hogy élhetőbb legyen a Földünk. Nincs máshova menni. Azt kell megvédeni, ahol élünk. Ezt csak egyszer lehet tönkretenni. Csak egy esély van. A természet kegyetlen, de megfelelő hozzáállással gyönyörűvé lehet tenni. Védjük meg ezt a csodás bolygót.

    Valami, ami már igazán aggasztó jelenség. Ezek tények, adatok, mérések eredményei. Mindhárom hónapban nem volt olyan nap, hogy valahol az országban ne lett volna 30 Celsius fok felett a maximum hőmérséklet. Ismét megjegyzem, a maximum hőmérsékletet érezzük. Ez fontos. Úgy gondolom a két diagram önmagáért beszél.

A bejegyzés trackback címe:

https://klima-eghajlat.blog.hu/api/trackback/id/tr9618493714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása