Minden ami természet

Minden ami természet

Hőmérséklet emelkedés

2024. május 30. - Jochan

1,5 Celsius fok

     Úgy gondolom, hogy nagyon sokak előtt ismerős ez a szám. Igen. Ez a hőmérséklet emelkedés a kulcs. Ezen gondolkodnak a klímakutatók, tudósok, szakértők, különböző ezzel a témával foglalkozó emberek, hogy mit lehet ezzel a számmal kezdeni. Ugyanis már annyira képlékennyé vált ez a szám, hogy felmerült az a kérdés, érdemes-e egyáltalán ezt a számot emlegetni, és foglalkozni vele. Elviekben hozzáértők szerint igen, a valóságban pedig nem. Mondom mindezt azért, mert igazából senki nem veszi komolyan ezt az értéket. Sőt! Már e fölötti értékek is szóba kerültek, ami azt jelenti, hogy már nem is olyan fontos ez a szám. Nyugtatják, áltatják magukat az emberek. Itt a hozzáértőkre gondolok. Bár ez ilyen szempontból már nem igaz. A hozzáértés akkor lenne valós, ha szigorúan betartanák az előírásokat, amelyeket már jóval korábban kimondtak. Ez nem így történik. Ennek az a következménye, hogy a világon mindenhol komoly változások álltak be, illetve, komoly változásokat lehet tapasztalni. Sokan, nagyon sokan azt vallják, hogy a mostani események egy természetes folyamat következménye. Melyik, és milyen természetes folyamatról van szó? A melyikre, hogy mikor, a milyenre, hogy mekkora volt a változás.

     Egy ember életében a 60-70 leélt évek száma már nagyon szép kornak számít. Földtörténeti szempontból ez nagyon elenyésző. A mikorra válasz, több tízezer, illetve százezer, esetleg millió év. Ami talán ide illő, az a néhány tízezer év. Valóban voltak eltérések, de nem ekkorák, és nem ilyen gyorsan. A természet tudott alkalmazkodni a változásokhoz, mivel hosszú évszázadok teltek el az egyes módosulatok között. Valami még nagyon fontos. Az akkori természet vissza tudta állítani a normális állapotokat. A változások egy idő után kiegyenlítették egymást. A felmelegedés, kis jégkorszakok, és más egyéb éghajlat módosító tényezők összhangban, harmóniában voltak. Valóban voltak nagy átalakulások, de egy idő után minden helyreállt. Ez az állapot a mai viszonyokra nem alkalmazható. Elindult egy folyamat, aminek igaz csak az elején tartunk, de már látható, hogy ez a változás teljesen új, teljesen más. Ezt a változást az ember idézte elő. Földtörténeti kor szerint 140 év nem nagy idő. Nézzük csak? Két hetven évet megélt ember élettartama. Ha emberöltőben nézzük, akkor úgy négy emberöltő. Tudom, ez csak egy kis játék a számokkal, de a lényeg, hogy nagyon kevés idő telt el ahhoz, hogy ilyen jelentős változás álljon be. Márpedig tapasztalhatjuk. Ez a hőmérsékleti tartományban 2,26 Celsius fok. /1880-2022/ Sokan azt mondhatják, hogy ez egyáltalán nem sok. Így számszerűen valóban nem sok, mert az ember nagyon sok máshoz is hasonlítja ezt a számot, főleg ahhoz, hogy kicsi, kevés. Sok más egyéb mellett egy valamit ne felejtsünk el. A légkörbe kerülő szennyező anyagok mennyisége, ha meg is állna, még mindig egy növekvő, illetve romló helyzetet mutatna. Ilyen töménységű káros anyagot, ami a légkörben van, a természet nem tudja egyik napról a másikra közömbösíteni. Ez az egyik. A másik, ami fontosabb, hogy addig, amíg korábban teljesen természetes alapú szennyező anyagok kerültek a légkörbe, addig manapság nagyon sok újkeletű vegyi anyag kerül a levegőbe. Ezekkel szemben a természet öntisztuló tevékenysége nem tud mit kezdeni.

   Míg korábban legfőképpen a szén-dioxid, szén-monoxid, kén alapú gázok voltak döntő többségben a légkörben, addig a mai légkörben több minden egyéb káros gáz is jelen van. Iskolai tanulmányaink szerint a légkör nitrogénből, oxigénből és nemes gázokból áll. Mára ez egy kicsit megváltozott, ahogy látható. Még valami. Az egységnyi területre eső gázok mennyisége közül az oxigén a lényeges, mert ez tarja fenn az életet. Ennek mennyisége ezer literenként 209,46 liter. Ami nagyon lényeges, az a szálló por, és a szennyező anyagok mennyisége. Ez 9,7 liter ezer literenként. Megint az a helyzet áll elő, akár a hőmérsékletnél. Ez a szám nem nagy. Ha viszont azt nézzük, hogy ez a kis mennyiségű gáz az összmennyiségből elveszi a térfogatot az oxigén rovására, akkor már érdekes lesz. Valójában ez történik. Adott térfogatnál az oxigén mennyisége a szennyező anyagok miatt kevesebb. 

 

 

    Ez a diagram azt szemlélteti, hogy egymillió molekulából hány molekula a szennyező anyag. Ez a szám 423,68. 1785-ben ez 280 volt. Ezt lehet alapul is venni, hiszen akkor még nem voltak a most fellelhető káros anyagok a légkörben. Tehát ez is egy nagy változás, főleg ott, ahol még egészségkárosodás is előállhat a rossz levegő miatt, ami sajnos be is következett, és tart most is. Gyakorlatilag a hőmérséklet emelkedés okoz minden bajt. A növekvő hőség megváltoztatja a bolygónk működését. Ahogy említettem, nem tud a Föld regenerálódni, és úgy reagál a változásokra, amit nem tud kezelni, és szélsőséges időjárási helyzetek alakulnak ki. Ezek nagyon komolyak. Egyértelmű, hogy a klímaváltozás, és az emberi tevékenység okozza ezt a változást.  

 

     Itt vannak a számszerű változások. A fenti diagramon csak 13 év alatt bekövetkező változások vannak feltüntetve. Döbbenetes. A lentebbi diagram 40 évet ölel át. Hihetetlen változás. Itt még nem esett szó az emberek egészségének romlásáról, az újkori betegségek megjelenéséről, erdőtüzekről, elvándorlásról, a termőtalaj csökkenéséről, az iható vízkészletek csökkenéséről. A gleccserek rohamos olvadásáról, a szélsőséges időjárási helyzetek egyre nagyobb számú kialakulásáról, környezetkárosítás veszélyeiről, a légkör, a talaj, a felszíni és felszín alatti vizek szennyezéséről, a népesség gyarapodásról, az élelmiszerek egyre nagyobb mennyiségű felhasználásáról, a hulladékgazdálkodás globális méreteiről, stb. 1,5 Celsius fok. Ez a szám a bűvös szám. Hogy miért? Azért, mert az időjárási helyzeteket csak 1,5 Celsius fokig tudják követni. A szimulációk eddig engednek következtetni. Ennél magasabb hőmérsékleti tartomány esetén a változások követhetetlenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://klima-eghajlat.blog.hu/api/trackback/id/tr4118417325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása