Minden ami természet

Minden ami természet

A Föld

2024. június 27. - Jochan

 

A Föld jelenlegi és várható helyzete

      Sajnos tudomásul kell venni, hogy bár egyre inkább hallunk híreket a Föld globális melegedéséről és változásairól, egyes adatokról, értékekről, igen eltérő és nagyon változatos a korrekt híradás. Mondom mindezt azért, mert nagyon elterjedt, hogy különböző értékeket különböző értékekhez viszonyítanak. Ez nem jó. Ez a híradásokban úgy hangzik, hogy milyen időszakhoz képest változott valami. Jelen esetben a hőmérséklet a legjobban érintett. Ugyanis ez az állapotváltozás okozza a legtöbb gondot. Kiváltója, okozója maga az ember. Sok esetben bizonyos adatok egyszerűen eltűnnek az egyes portálokról, és többet nem lehet megtalálni. Így hiába akarnánk visszakeresni valamire, egyszerűen nincs. Ez egyre többször, és egyre sűrűbben előfordul. Szeretnék egy olyan képet mutatni, ami azt tükrözi, ami korábban megjelent kis ideig, vagy éppen egy alkalomra. Több minden magyarázatot is hozzá lehetne tenni, hogy miért van ez. Találgatásaim lennének, de ez nem sokat ér.  A mai világban nem feltételezésekre, hanem komoly tényekre van szükség az embereknek. Nagyon is valószínű, hogy sok esetben igen tudatos a hamis információk közlése. Vannak dolgok, melyeket valahogy másképpen kell magyarázni, bizonyos okok miatt, mint a valóság. Sajnos a valóság el van fedve az emberek elől. Sehol, semmiféle témában nem a valóságot kapják az emberek. Ez így van akkor is, amikor több mint nyolc milliárd ember életéről van szó. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok embert ez egyáltalán nem érdekli, mindaddig, amíg nem találkozik azzal a jelenséggel, ami őrá is kihat. Akkor viszont már késő. Ez így van most is már. Környezetünk, Földünk, életterünk veszélyben van. Több tízezer állítólagos szakértő, politikus rágódik immár lehet azt mondani évtizedek óta, hogy mit kellene, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy bolygónk ne szenvedjen maradandó károsodást. Vagy már késő? Sajnos vannak már jelek, hogy igen, késő van. Az események nem fordíthatók vissza, bár még mindig erről szólnak a hírek. Ne áltassuk magunkat, illetve ne bízzunk most már olyan információkban, ami ezzel kapcsolatos. Mondom mindezt azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy azt az információt kapjuk, ami a valóság. Sajnos ma már ez egyre gyakoribb jelenség. Akkor honnan venné bárki is, hogy az itt leírtak valamennyire valósak. Ezzel kapcsolatban csak egy valami. Ezek a közölt adatok ellenőrizhetőek. Bárki utána járhat. Ennek valójában az az értéke, hogy ennek senki nem néz utána. Elfogadja azt, amit a média sugároz az emberek felé, ha igaz, ha nem. Ezt senki nem tudja. Az adatok, a mérések makacs dolgok. Ezt nagyon sokan nem szeretik. Főleg azok nem, akiknek épen az lenne a dolguk, hogy ebben jóval tisztábban lássanak az emberek, és valós információkat, mért adatokat közöljenek. Ez mind hiányzik. Nézzük egy kicsit konkrétabban. A legfontosabb a hőmérséklet emelkedése. Minden változás, ami a Földön történik ide vezethető vissza.

1750-es év

2023-as év

A keletkezett szén-dioxid

1 gigatonna

40,91 gigatonna

A légkör  szén-dioxid tartalma

280 ppm

423,68 ppm

A világ összenergia felhasználása

5 625 TWh

604 exajoule

Az átlaghőmérséklet emelkedése

13,28 Celsius fok

17,18 Celsius fok

 

Szeretném megemlíteni a következőt, az összenergia felhasználással kapcsolatban. Mit is jelent a jelzett energia mennyiség?

1 exajolule = 2,77 x 1011  kWh  

Az értéket össze lehet hasonlítani egy négy fős család éves energia igényével.

        Úgy gondolom, ehhez nem kell magyarázat. Tudom nagyon jól, hogy igen sok mindenhez sajnos kell hozzáfűzni való. Hogy miért? Mert az emberek ma már ezekkel a dolgokkal csak, és kizárólag olyan szinten foglalkozik, és olyan szinten érdekelt, amit hall, illetve lát. Na, ezek az értékek, információk, adatok hamisak, nem fedik a valóságot. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy sok olyan hírcsatornán is rossz, pontatlan, hamis információt kapnak az emberek, melyekről azt hihetnék, hogy hitelesek.  Nem azok. Ehhez még hozzájárulnak a képzetlen újságírói túlkapások. Így egy olyan képet kapnak az emberek, melyek teljesen torzak.  Jól tudom, hogy sem idő, sem energia nincs arra, hogy ezeknek bárki is utána nézzen. A mai világ nem erről szól. Arról szól, hogy hidd el, amit hallasz, hidd el, amit látsz, hidd el, ami történik. Ennyi. Ne kérdezz, fogadj el mindent, amit a sajtó, a média sugároz feléd. Biztos nem én vagyok az egyedüli, aki valami mögé is szeretne látni. Tudom a többség erre nem kíváncsi, illetve nincs rá kapacitása, és valljuk be őszintén, nem is érdekli. Az érdeklődési szint akkor kezd érdekessé válni, amikor a sok hamis dolgok mögül kikandikál a valós, reális, igaz valami. Sok esetben az emberek fel sem tudják fogni ezeket. Nincs rálátás. Egy egyszerű példa. Minden változás forrása a hőmérséklet. Itt 273 év alatt 3,9 Celsius fok az átlaghőmérséklet emelkedés. A mai ember számára ez nem sok. Nem abban értelemben gondolkodik, ami világossá tenni ennek a különbségnek a jelentőségét és nagyságát. Még mindig példa. Kiskunhalas több mint negyven fok meleg, India több mint 52 fok meleg, az Északi sark hajózható télen is, tornádók Magyarországon, pusztító árvizek világszerte, sokkal nagyobb szélviharok, sok menekült ember, fertőzésveszély, újkori betegségek feltűnése. Lehetne még sorolni.

 

       Nézzük a változásokat. Félelmetes. Tudják, az az érdekes, hogy bárki elolvassa ezt a cikket, érdekesnek találja, és holnap már nem is tud róla. Ez olyan, mint egy országúti baleset. A közlekedő autósok lelassítanak, bámészkodnak, majd néhány száz méter után ugyanúgy közlekednek, mint annak előtte. Gyorsan, szabálytalanul, idegesen. Aztán megint egy baj. Mindenki átfut valamin, nem őt érinti, nem részese benne, távol történik tőle. Így gondolkodik a mai modern ember. Talán mélyebben, és alaposabban kellene sok mindenre figyelni. Ha nem ez történik a katasztrófa elkerülhetetlen. Nem szeretnék sem jóslatokba, sem más egyéb feltételezésekbe bocsátkozni. Csak a tények, adatok. Ezek azt mutatják, hogy nagyon gyorsan változtatni kell. Ha nem, akkor igen kellemetlen események sorozatával fog szembenézni az ember, illetve már most is néz. Hogy mi várható? Mivel ahogy említettem, mindenért a hőmérséklet a felelős, amit az ember generál, mármint, hogy növekedjen, akkor komoly, és beláthatatlan következmények fognak kialakulni. Egy idő után követhetetlenné, és kiszámíthatatlanná válik a klíma, az éghajlat, az időjárás. A szélsőségek egyre nagyobb teret fognak uralni. A folyamat egy idő után ellenőrizhetetlenné válik. Érdekes visszaemlékezni néhány jellegzetes és nagy érdeklődést kiváltó filmre, amit csodálkozva néztünk, mert az hittük, hogy ilyen nem létezik. Sajnos itt vagyunk benne. Az energia hiány miatt fellépő háborúk, az iható víz miatti konfliktusok, a sivatagosodás miatti termőföld csökkenés, az újkori fertőző betegségek kialakulása, a kisvárosok lakhatatlansága, mely több százmilliós metropoliszokat hoz majd létre. Ezek csak néhányak a várható időkben. A „városállamok” közötti háborúk a hétköznapok részévé válnak majd. Az egyre nagyobb viharok, az egyre nagyobb hőmérséklet, az egyre nagyobbá váló hiányok egy teljesen más embertípust alakítanak ki. Vademberek fognak élni, egy vadvilágban egy ideig. A túlzott igények nagyon gyorsan kimerítik a még fenntartható rendszereket, és bekövetkezik egy összeomlás. A Föld ismét lakhatatlanná válik. Ne így legyen.

Klímaváltozás miatti katasztrófák okozta elvándorlás 2022-ben 60,91 millió fő

Konfliktus, erőszak miatt elvándorlók száma 2023-ban 75,9 millió fő

     Ezek a számok hatalmasak, és folyamatosan növekednek. A kaotikus állapotok, illetve a káosz ténye nincs olyan messze. Már jelenleg sem tudnak igen sok minden dolgot kezelni. Nincs rá szakértelem, nincs rá pénz, nincs rá ember.

   Még valami igen fontos. A légkör ppm értéke rohamosan romlik. A ppm azt mutatja meg, hogy hány szén-dioxid molekula van 1 millió molekulában.

1750-től 1960-ig, tehát 175 év alatt 36,21 értékkel nőtt a ppm. Ez évente 0,20-es érték.

A mostani helyzet:

2024. áprilisi érték 426,57

2024. májusi érték 426,90

Különbség: 0,33 ppm egy hónap alatt

Ez annyit jelent, hogy egy hónap alatt többet emelkedett a légkör ppm értéke, mint korábban 1 év alatt.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klima-eghajlat.blog.hu/api/trackback/id/tr2118436577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása